mgr Wiktoria Siołek
20 Kwie

MIT dietetyczny - pieczywo tuczy

Wiele osób żyje w przeświadczeniu, że tyje się od chleba.🤔🍞  To MIT! Przeczytaj artykuł!

Wiele osób żyje w przeświadczeniu, że tyje się od chleba.🤔🍞

Czy chleb tuczy? To MIT
❌Chleb sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną tycia, a produktów nie można dzielić na „tuczące” oraz „nietuczące”.
To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ogólnie - ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.

🔥Chleb dostarcza węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż spalamy, bez względu na to, czy te kalorie pochodzą z chleba czy innych źródeł, możemy przybrać na wadze. Kluczowe jest zatem zachowanie równowagi między spożywanymi kaloriami a zapotrzebowaniem.

🔎Warto zwrócić jednak uwagę na SKŁAD chleba i jego JAKOŚĆ. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, zawierające więcej błonnika, może być korzystniejsze dla zdrowia w porównaniu do chleba z białej mąki. Pieczywo tzw. „białe” z pszennej, oczyszczonej mąki, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i jest dużo mniej sycący niż pieczywo razowe oraz pełnoziarniste.
#chleb #mitydietetyczne #ciekawostkiżywieniowe #dieta #żywienie

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ