Wiele osób żyje w przeświadczeniu, że tyje się od chleba.
Czy chleb tuczy? To MIT
Chleb sam w sobie nie jest bezpośrednią przyczyną tycia, a produktów nie można dzielić na „tuczące” oraz „nietuczące”.
To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ogólnie - ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.
Chleb dostarcza węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli spożywamy więcej kalorii, niż spalamy, bez względu na to, czy te kalorie pochodzą z chleba czy innych źródeł, możemy przybrać na wadze. Kluczowe jest zatem zachowanie równowagi między spożywanymi kaloriami a zapotrzebowaniem.
Warto zwrócić jednak uwagę na SKŁAD chleba i jego JAKOŚĆ. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, zawierające więcej błonnika, może być korzystniejsze dla zdrowia w porównaniu do chleba z białej mąki. Pieczywo tzw. „białe” z pszennej, oczyszczonej mąki, cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, czyli prowadzi do gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi i jest dużo mniej sycący niż pieczywo razowe oraz pełnoziarniste.
#chleb #mitydietetyczne #ciekawostkiżywieniowe #dieta #żywienie
Kontakt:
- 739 143 230
mgr Wiktoria Siołek
OPINIA PACJENTA: Jestem pacjentką z insulinoopornością i trafiłam do pani dietetyk, ponieważ chciałam zredukować masę ciała. Dieta smaczna, prosta w przygotowaniu, uwzględnia moje upodobania smakowe. Do tej pory udało mi się schudnąć 5 kilo, ale pracujemy dalej ;)
Twój komentarz