Jednym z wielu produktów, które mogą wpłynąć pozytywnie na naszą odporność jest czosnek!
Czosnek zawiera allicynę – substancję o silnym działaniu bakteriobójczym, dzięki czemu jedzenie go wspiera organizm w walce z atakującymi go w okresach zachorowań bakteriami i wirusami.
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, zawiera również związki flawonoidowe, witaminy: A, B1, B2, PP i C, wpływające korzystnie na odporność organizmu.
W czosnku znajdziemy także związki mineralne – magnez, wapń, potas oraz pierwiastki takie jak chrom, nikiel i kobalt.
Czosnek obniża ciśnienie krwi, obniża gorączkę, a dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym ułatwia oddychanie, udrożniając drogi oddechowe i ułatwiając odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.
Czosnek możemy spożywać w formie surowej, obrany z łusek i pokrojony na kanapkę lub jedzony jako dodatek do innych posiłków. Silny aromat i ostry smak czosnku mogą jednak zniechęcać przed jedzeniem go na surowo.
Podczas obróbki termicznej czosnek traci część właściwości, więc jedzenie go jako dodatku do gorących potraw nie da nam zbyt wiele poza wzmocnieniem smaku przygotowanego dania.
Sposobem podania czosnku dzieciom lub osobom niemogącym zdecydować się na kromkę chleba z surowym czosnkiem będzie prosty i szybki w przygotowaniu syrop z czosnku, cebuli i miodu.
Twój komentarz