
Składniki:
- Cebula 25 g (pół małej sztuki
- Liść laurowy 2 g (2 liście)
- Ocet winny 3 g (1 łyżeczka)
- Olej lniany 20 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
- Śledź solony 120 g (1 sztuka)
- Ziele angielskie 2 g (1 szczypta)
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny). Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami
śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać przyprawy i zalać olejem. Przykryć i odstawić najlepiej
nawet na 2-3 dni.
Śledzie z cebulką to doskonała przekąska na każdą okazję. Smacznego!
Twój komentarz