Ciasto marchewkowe 🥕
Składniki (blacha ok. 30 cm x 20 cm):
🥕300g (4-6 sztuk) marchewek
🥕4 jaja
🥕150g mąki pszennej
🥕150g mąki żytniej/orkiszowej
🥕100g oleju rzepakowego
🥕200g jogurtu naturalnego
🥕120g ksylitolu/erytrytolu
🥕5g proszku do pieczenia
🥕2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej
🥕5g (łyżeczka) przyprawy do piernika
🥕2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu
Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
🥕400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego
🥕40g (2 łyżki) masła orzechowego
🥕1g (szczypta) cynamonu
🥕40g ksylitolu/erytrolu
Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.
Posypka:
🥕40g (4 łyżki) nasion słonecznika
🥕25g (łyżka) miodu
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.
SMACZNEGO!
Twój komentarz