Szparagi w szynce parmeńskiej na grillu
50g - 1/2 opakowania - szynki parmeńskiej
10 g - 1 łyżka - oliwy z oliwek
300 g - 10 sztuk - szparagów
sól, pieprz
Szparagi umyć, oczyścić z części niejadalnych odłamując zdrewniałe końcówki. Szynkę podzielić wzdłuż tak, by powstało 10 kawałków, i obwinąć szparagi. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
Szparagi ostrożnie wykładać na nagrzaną kratkę grilla - najlepiej kłaść je w poprzek płyty, by cienkie szparagi nie wpadły do środka. Grill nie powinien być bardzo mocno nagrzany. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Grillować przez ok. 10 minut. Na koniec na gorących szparagach można położyć kawałki masła, które się na nich rozpuści i nada wspaniały smak całemu daniu.
Twój komentarz