mgr Wiktoria Siołek
20 Gru

Świąteczny przepis - ryba po grecku

Przepis na pyszną, aromatyczną rybę po grecku.🐟 👌

Ryba po grecku
 
Składniki:

☑Filet z dorsza 120 g (sztuka)
☑Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
☑Marchew 50 g (1 sztuka)
☑Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
☑Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
☑Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
☑Przyprawa tymianek 1,5 g
☑Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
☑Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:
👉 Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć
do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać
liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy,
sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.

SMACZNEGO!smiley

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ