Pizza z patelni
Składniki:
1 ząbek czosnku
0,2g drożdży
6 łyżek mąki żytniej
łyżka oleju rzepakowego
5 oliwek
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1g bazylii suszonej +opcjonalnie świeżej
1g kurkumy
szczypta soli
garść rukoli
20g mozarelli półtłustej
2 plastry szynki z indyka
pół szklanki wody (110 ml)
Przygotowanie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą/świeżą bazylią.
Wartość energetyczna: 440kcal
SMACZNEGO!
Twój komentarz