Zupa krem z batatów i kwaśnego jabłka z imbirem
Składniki:
600g (1 duży) batat
200g (1 średnie) kwaśne jabłko
4g (2 ząbki) czosnku
3g (1 cm) korzenia imbiru
20g (2 łyżki) oleju rzepakowego/oliwy
750g bulionu (lub wody z kostką rosołową z dobrym składem)
opcjonalnie łyżka mleka kokosowego/jogurtu naturalnego
opcjonalnie liście zielonej pietruszki lub kolendry
Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka, dodać czosnek, obrany imbir, bulion i gotować 20 minut na wolnym ogniu. Dodać jabłko pokrojone w kawałki i całość zmiskować na gładki krem. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać najlepiej z mlekiem kokosowym i kolendrą lub jogurtem i pietruszką.
Smacznego!
Jeśli szukasz więcej ciekawych propozycji zapraszam Cię na stronę mojego gabinetu na FB.
Twój komentarz