mgr Wiktoria Siołek
20 Sier

Dietetyczny dżem z czarnych porzeczek

Czarna porzeczka to idealny materiał na przetwory. Porzeczka zawiera dużą ilość pektyn i ma wyrazisty smak. Dziś przepis na gładki, bezpestkowy i dietetyczny dżem z porzeczek :)

Dżem z czarnych porzeczek z erytrolem

Składniki:
-250g porzeczek czarnych (świeżych lub mrożonych)
-70g wody
-120g erytrolu

Przygotowanie: Składniki zmiksować na gładką masę i zagotować. Trzymać na ogniu około 5-10 minut. Masę opcjonalnie przetrzeć przez sito, aby pozbawić pestek. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować zalewając słoiki do 3/4 ich wysokości 20 minut od chwili zagotowania wody.

Smacznego!smiley

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ