mgr Wiktoria Siołek
19 Czerw

Brzoskwiniowy sernik na spodzie brownie

Ciasto w wesji "na zimno" idealnie sprawdzi się w upalne dni. Tym razem z wykorzystaniem owoców sezonowych - brzoskwiń. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

spód

2 jajka
50g mąki np. orkiszowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g erytrolu
50g masła
50g gorzkiej czekolady
masa serowa

2 opakowania (2 x 200g) serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
1 opakowanie (150g) jourtu Skyr naturalnego
2 opakowania (2 x 70g) galaretki brzoskwiniowej
owoce: 4 brzoskwinie/nektarynki 
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temp. pokojowej. 
Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na pulchny krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Wymieszać, najlepiej trzepaczką na gładką masę. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ