mgr Wiktoria Siołek
29 Maj

Ciasto budyniowe z truskawkami

Idealny pomysł na podwieczorek z wykorzystaniem owoców sezonowych. Ciasto budyniowe z truskawkami. Oczywiście w wersji dietetycznej :)

Ciasto budyniowe z truskawkami

Składniki:
- 700ml mleka
- 80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
- 100g erytrytolu
- 40g (2 sztuki) żółtka jaja
- 12g (1.5 łyżki) żelatyny
- 300g truskawek
- 80g biszkoptów bez cukru

Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrytolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ