Podczas szkolenia zostały poruszone takie zagadnienia jak:
1. Problem otyłości. Przegląd literatury naukowej dot. zasadności leczenia chirurgicznego otyłości typu olbrzymiego.
2. Operacja bariatryczna - rodzaje, sposób przebiegu, zespół multidyscyplinarny, najważniejsze ośrodki leczące.
3. Kwalifikacja do chirurgicznego leczenia otyłości. Kryteria włączenia i wyłączenia.
4. Dietetyczne przygotowanie do operacji bariatrycznej. Zalecana redukcja masy ciała, okres przedoperacyjny, najczęstsze obawy pacjentów bariatrycznych.
5. Opieka okołooperacyjna. Możliwe powikłania operacji.
6. Postępowanie dietetyczne w pierwszym miesiącu po operacji bariatrycznej. Różnice w zaleceniach ośrodków, dowody naukowe, opinia i praktyka własna.
7. Postępowanie dietetyczne w kolejnych miesiącach po operacji.
8. Ocena stanu odżywienia, profilaktyka niedoborów pokarmowych - zlecane badania, suplementacja.
9. Najczęstsze problemy żywieniowe pacjenta bariatrycznego we wczesnym okresie pooperacyjnym i metody ich rozwiązania. Zatrzymanie spadku masy ciała, opieka psychologiczna.
10. Rok po operacji bariatrycznej - najczęstsze obserwacje.
11. Case study.
UMÓW WIZYTĘ W GABINECIE/ONLINE
739 143 230
w.siolek@dobrydietetyk.pl
Twój komentarz