mgr Wiktoria Siołek
30 List

Przepis na zakwas z buraków

Burak to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera w sobie bardzo dużo błonnika, składników mineralnych. Wypróbuj prosty przepis na zakwas buraczany.

Składniki na 3 słoiki:

3 duże buraki

1,5 litra wody

1,5 łyżki soli

12 kulek pieprzu kolorowego

9 liści laurowych

6 sztuk ziela angielskiego

9 ząbków czosnku

koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć,osuszyć naczynia i przykrywki.Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by sięrozpuściła.Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki(wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czasdociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, zieleangielskie i pieprz.Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, byskładniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponadpowierzchnię wody.Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ