Składniki na 3 słoiki:
3 duże buraki
1,5 litra wody
1,5 łyżki soli
12 kulek pieprzu kolorowego
9 liści laurowych
6 sztuk ziela angielskiego
9 ząbków czosnku
koper (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć,osuszyć naczynia i przykrywki.Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by sięrozpuściła.Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki(wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czasdociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, zieleangielskie i pieprz.Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, byskładniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponadpowierzchnię wody.Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.
Twój komentarz